Hunt for strawberries/ Lov na Jagode

Lov na jagode/Hunt for strawberries

street performance/ulični performans

Manca Uršič, Katjuša Kovačič

Cilj je bil ustvariti predstavo, ki zbuja človekovo pozabljeno zavest o divjem-radoživem delu sebe. Skupaj s tem delom je potonila tudi radoživost, vedoželjnost, ki se kaže v odtujenosti in brezvoljnosti današnje družbe.

Konkretno sva se teme lotili z iskanjem njavke (tega divjega) v naju samih. V zapuščenem vrtu sredi centra Ljubljane, sva se skozi različne vaje poskušali otresti naučenih družbenih vzorcev in reakcij in se z raziskovanjem golega giba in glasu skušali približati nearhtipskemu karakterju Njavke. Raziskane karakterje sva postavili na ulico in jima pustili, da šokirata in postavljta publiko v nelagodne in nenavadne situacije, saj že s svojo nenavadno vizualno podobo, načinom gibanja in komunikacijo, vzbujata v ljudeh nepričakovane reakicje.

Zaradi specifične uporabe arhitekturne danosti posameznega prizorišča, predstava vedno znova išče nove možnosti družbeno – namensko že določenega prostora. V Ljubljani se je predstava odvijala na Novem trgu, kjer sva gibalno izkoristile novo nabrežje, vodnjak, obok, svetilko in druge manjše objekte. S tem načinom uporabe sva izpostavile te specifične objekte in v Ljubljani pripomogle k raznovrstnemu kulturnemu izrazu še ne tako prisotnih veščin, kot so site-specific performance, parcours in cirkus na ulici.

 

 

 

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s