GAM: MoljeRADA

Gledališče Ane Monro predstavlja …. Theater Ana Monro presents…..

MOLJERADA

premiera: 20. januar 2012 ob 15:45 na Prešernovem trgu v Ljubljani
ponovitve: poletni ulični festivali v Sloveniji in Evropi

režija/director: Jean-Luc Prevost
igralska zasedba/actors: Goro Osojnik, Borut Cajnko, Matjaž Ocvirk, Luka Korenčič, Katjuša Kovačič, Manca Uršič, Urška Ličef, Tea Vidmar
kostumografija/costume design: Meta Sever

foto: Bojan Okorn

 

This slideshow requires JavaScript.

 

ENG/

Moljerada is new street theater play from Theater Ana Monro ( since 1982) under the directory of  Jean-Luc Prevost. Works of Moliere serve as the baze of the play, he has worked in this way with other theter groups in Australia, France and Kirgiz.

Hipocracy is the main team of Moljerada, we learn the hipocrit laught, dance, song and grimas. Play is ful of phisical theater, dance, live music and singing and contact with public.

This time the new young generation is involved, bringing the theater new breeze.

SLO/

Gledališče Ane Monro ob številnih uličnih festivalskih, izobraževalnih in mednarodnih dejavnostih v dveletnem ciklusu običajno pripravi tudi avtorsko predstavo. Po tem, ko sta bili zadnji dve Zlati Osel (2008) in Kletka (2010) vidni na festivalih širom Slovenije in Evrope, pa tudi prek Atlantika je prišel čas za novo produkcijo. In v petek, 20. januarja ob 15:45 bo na Prešernovem trgu v Ljubljani luč sveta ugledala Moljerada.
Gre za projekt, ki ga v Evropi vodi priznan francoski ulični umetnik Jean-Luc Prevost. Molierova dela so vedno vir navdiha, a kaj se zgodi, ko posamezni deli njegovih komediji zaživijo v novi, samostojni ulični predstavi? Jean-Luc Prevost je predelavo Molierovih del izvedel že v Avstraliji, Franciji in Kirgiziji in skupine, s katerimi je sodeloval so vsakič znova navdihnila druga njegova dela. Tako so nastale zelo različne predstave, a prav v vseh je prepoznan Molierov slog, značaji, ki jih prevzamejo junaki in protagonisti ter velik vpliv commedie dell’arte.
In tako so v zadnjih mesecih tudi GAM-ovci v roke dobili Molierova dela ter vsak zase izbirali navdihe. Žlahtni meščan, Zdravnik po sili, Skopuh, Don Juan in Skapinove zvijače bodo zaživele v skupni zgodbi in pod režijsko taktirko Jean-Luc Prevosta so GAM-ovci prepričani, da boste ljubitelji Moliera v njej prepoznali osnovne vire. A tisto kar je čar tega francoskega dramatika, je to, da njegove komedije pravzaprav že same po sebi tvorijo skupno rdečo nit – gospodar, služabnik in spremljevalno osebje se vsakič znova pravzaprav soočijo z enim ključnih problemov – vprašanje je le, kateri do  sedmih smrtnih grehov je takrat vodil Molierova razmišljanja. Tako pravzaprav tudi nepoznavalci Molierovih del ob spremljanju predstave ne boste nič prikrajšani.
Še nekaj besed o ekipi. Tokrat ne gre za klasično GAM-ovsko zasedbo. Od osnovne avtorske skupine GAM v predstavi sodelujejo Goro Osojnik, Borut Canjko in Matjaž Ocvirk. In ti tokrat ob tem projektu združujejo moči z mlajšo generacijo. V Moljeradi se jim bodo pridružili izkušeni improvizator Luka Korenčič ter štiri mlade ulične umetnice, ki so se v preteklih letih urile v okviru ŠUGLE, šole uličnega gledališča, ki jo je leta 2007 ustanovilo Gledališče Ane Monro. To so Katjuša Kovačič, Manca Uršič, Tea Vidmar in Urška Ličef!
In ker »starih mačkov« ni potrebno posebej predstavljati, nekaj besed namenjamo mlajši generaciji. Katjuša in Manca, obe usmerjeni predvsem v gibalni teater, v zadnjem času uspešno delujeta v okviru Cirkusa Kansky, skupaj pa sta prevzeli tudi podobo pravljičnih bitij – Niavke. Urška Ličef je v okviru Ane Desetnice 2011 pripravila prvo samostojno ulično predstavo (Čas), po njeni poti pa gre tudi Tea Vidmar, ki je lani kot zadnja zaključila dvoletno izobraževanje na ŠUGLI. Na decembrski Ani Mraz pa bila del zasedbe Trije težki, ki je prav tako predstavila svoj avtorski prvenec Ujetost.
In ne smemo pozabiti na režiserja in vodjo projekta. Se spominjate Ane Desetnice leta 2010, ko so po mestu korakali trije simpatični francoski konjeniki. Jean-Luc Prevost je vodja francoske zasedbe Les Goulus. Kot igralec, pisatelj in režiser deluje v različnih francoskih zasedbah že vse od leta 1979. Leta 1994 je ustanovil zasedbo Les Obsessionnels, ki se je leta 2000 preimenovala v Les Goulus (www.lesgoulus.com ) in ki jo v največji meri odlikujejo pohodne predstave. Te skoraj vedno temeljijo na pogumu in junaštvu ter neposredni zelo iskreni interakciji in komunikaciji z občinstvom.

 

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s